Sayfa Reklamları

Teknolojinin gelişimine ayak uydurmak son yıllarda zorlaştı. Bunun sebebi, herkesin malumu olan yapay zeka teknolojilerindeki son kullanıcı deneyimlerinin ortaya çıkmasıdır. Bu ifadeyi kullanmamın sebebi, yapay zeka çalışmalarının aslında uzun yıllardır var olmasıdır. Birden bire ortaya çıkmasının sebebi, verideki artış ve bu veriyi değerlendirebilecek işlemcilerin ve donanımların artık istenilen hacimde üretiliyor olmasıdır. Tabii ki, başka birçok sebep de bulunmaktadır, ancak ben en önemli gördüğüm iki maddeye değinmek istedim.



Yapay zeka ile birlikte birçok mesleğin sonunun geleceği tartışılıyor. Buna inanan ve birçok insanın işsiz kalacağını düşünen büyük bir çoğunluk bulunmaktadır. Ancak, sanayi devriminde olduğu gibi yeni birçok işin ortaya çıkacağını ve insanların bu yeni işlere adapte olacağını düşünen başka bir büyük çoğunluk da mevcuttur. Benim görüşüm çok keskin değil, ancak ben iş alanlarının azalacağı ve işsizlik oranının artacağı fikrine daha yakınım. Bu, sanayi devrimi ya da şimdiye kadar yaşanan teknolojik gelişmelerle benzer bir durum gibi gelmiyor. Ancak, bu yazının konusu değildir. Bunun üzerine biraz daha düşünüp bir yazı yazmayı düşünüyorum.


Yazdıklarım, Mayıs 2024'teki görüşlerimdir ve yeni çıkan teknolojik gelişmelere göre değişkenlik gösterebilir. Bunun farkında olmanız önemlidir. Ancak, şu anda çok fazla değişiklik beklemiyorum ve en azından önümüzdeki 5 yıl boyunca çok değerli olacak bir yetkinlik ve buna bağlı bir meslekten bahsedeceğim.


Birçok yapay zeka uygulaması neredeyse her gün duyurulmaktadır. İnsanlar bunları deneyip beğendiklerine ücret ödeyerek hayatlarında kullanmaya başlamaktadırlar, bazıları ise ücretsiz olarak sunulmaktadır. Kişisel olarak, yapay zeka araçlarını kullanarak zaman kazanmak yani üretkenliği artırmak oldukça yaygındır. Net bir ölçüm olmasa da, zaman kazandırdığı kesindir. Afaki olarak, yapay zeka işimi %40 daha hızlı yapmamı sağladığı gibi veriler ortalıkta dolaşmaktadır. Aslında bu kadar çok çeşitli yapay zeka uygulamasının olması bir dağınıklık ortaya çıkarmaktadır. Hangi uygulamanın nerede kullanılacağı, gerçekten verim artışı sağlayıp sağlamayacağı, uygulamanın gerçek olup olmadığı gibi konular zaman almakta ve bazen işin kendisini yapmaktan daha fazla zaman harcamaktadır.


Şimdi önereceğim yetkinlik ve meslek yapay zeka kullanımı ile ilgilidir. Bir yapay zekanın hangi alanda nasıl kullanılabileceğini ve olası verim artışını tahmin edebilmek çok değerli bir yetkinlik olacaktır. Buna ek olarak, işletmelerdeki süreçleri analiz edip hangi yapay zeka uygulamasının hangi süreci bozmadan nasıl iyileştirebileceğini tespit etmek paha biçilmez bir yetkinlik olarak karşımıza çıkacaktır.


İşletmeler özellikle kurumsal olanlar yapay zekayı kullanarak süreçlerini iyileştirmek, maliyeti düşürmek ve kaliteyi artırmak için ciddi araştırmalar yapmaktadırlar. Ancak, bahsettiğim yetkinliğe sahip olmayan kişilerin bu araştırmaları yapması ve uygulama deneylerinin ters tepmesi olumsuz etkilere sebep olabilmektedir. Ayrıca, müşteri memnuniyetsizliği ya da marka değerine zarar verme gibi sonuçlar doğurabilir. Dolayısıyla, analiz yeteneği olan ve piyasada doğru çalışan yapay zeka ürünlerinin kabiliyetini anlayan bireylerin bu özellikleri bir araya getirebilme yeteneği en kritik meslek haline gelecektir.


Bu mesleğe bir unvan düşündüğümde ise aklıma "Yapay Zeka Entegrasyon Uzmanı" ve "Yapay Zeka İş Analisti" gibi unvanlar geliyor. Ancak, bu işi yapabilecek yetkinliklerin önemi katlanarak artacaktır. Bu yetkinliklerin nasıl kazanılacağı ise tamamen ayrı bir yazının konusudur.


Hoşça kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bottom Ad [Post Page]